Meditasyon Nedir? Meditasyon Çeşitleri ve Faydaları Nelerdir?
Meditasyon yapmak ile ilgili hemen herkesin aşağı yukarı bir fikri vardır. Çevrenizde meditasyon yapan bir yakınınız varsa, bu pratiğin ona ne kadar iyi geldiğini mutlaka söylemiştir.
Eğer siz de meditasyon yapmak istiyorsanız başlamak için bir yol arayışında iseniz yazımıza göz gezdirin. Hali hazırda meditasyon yapıyorsanız da kaçırdığınız nokta olup olmadığına bakabilir ve bilgilerinizi tazeleyebilirsiniz.
Yeni Başlayanlar İçin Meditasyon
Meditasyon Latince’de “meditatio” kelimesinden türemiştir. Bu da “derin düşünme” anlamına gelmektedir ve mental bir dinlenme tekniğidir. Farkındalığı arttırmanın bir başka yoludur.
Gün içinde sürekli bir düşünme halindeyiz ve bu çoğu zaman yorucu gelmektedir. Bazen düşünmekten yorgun düştüğünüzü hissediyor musunuz? Muhtemelen meditasyonu hayatınıza katmamış ya da bir süredir meditasyon yapmıyorsunuzdur. Düşünme eylemi tek başına kötü değildir ve evet hayatta kalmamız için gereklidir fakat her şeyin olduğu gibi fazla düşünmekte bize iyi gelmez. Düşüncelerimiz içerisinde bize iyi gelen faydalı düşünceler ve bizi kötü etkileyen olumsuz düşünceler vardır. Kafamızdan geçen düşüncelerin büyük çoğunluğu olumsuzdur ve bu düşünceler direkt olarak duygularımızı etkilemektedir. İşte meditasyon tam burada devreye giriyor ve olumsuz düşüncelerimizin bizi etkilemeden, sadece düşüncemize izleyici konumunda kalarak negatif yönünün etkisi altında kalmamızı sağlıyor.
Bir özel gücünüz olduğunu düşünün. Duygularınızı kontrol edebildiğinizi ve yönlendirebildiğinizi… Günü geçirmek ve sağlıklı bir mental durumda kalmak ne kadar kolay olurdu. İşte hayatınıza günlük olarak sadece 20 dakikalık bir meditasyon pratiğini katmak bu yolun anahtarı olacaktır.
Meditasyon ile Gelen Değişim/Dönüşüm
Her meditasyon tekniğinin kendine özgü faydaları olmasının yanı sıra öğretisi ne olursa olsun ortak kabul gören meditasyon faydalarına bazılarına bakacak olursak;
- Daha mutlu bir birey olmanızı sağlar.
- Stres, depresyon ve anksiyete tedavisinde yardımcı tedavi olarak kullanılır ve antidepresan kullanımını azaltır.
- Odaklanmayı ve konsantrasyonu arttırır.
- Bağımlılıklarlardan kurtulmayı hızlandırır.
- Kan dolaşımını hızlandırır, tansiyonu dengeler.
Meditasyon Nasıl Ortaya Çıktı ve Ne Zamandır Hayatımızda?
Meditasyon bazı kaynaklara göre MÖ 5000’li yıllardan beri hayatımızda var. İncelenen duvar resimleri bunu kanıtlar nitelikte. Resimlerde, yoga yapan ve meditasyon yapar şekilde oturan insan suretleri görülmektedir. O halde insan düşünmeye başlar ve gelişen medeniyetler onu daha fazla düşünmeye zorlar böylece fazla düşünen insanın zihin molası verme ihtiyacı ortaya çıkar. Meditasyonun yazılı ilk kanıtı olarak ise MÖ 1500 yılını gösterebiliriz. Hinduizm’in kutsal metinleri Vedaların içerisinde meditasyondan bahsedilmektedir.
Hindistan ve Uzak Doğu medeniyetleri sağlık terapileri ile yüzyıllardır meditasyonu hayatlarına katmaya devam etmektedirler. Hindu metinlerinde meditasyondan ve faydalarından bolca bahsedilmektedir. Özellikle İpek Yolu ile meditasyon diğer uygarlıklara yayılmış oldu. Doğu’da ise Tasavvuf ve İslam Mistisizmi meditasyon içerir. Zikir eylemi meditatif bir eylem olma yönü ile meditasyonun konuları arasına girmiştir. Yıllar içerisinde birçok meditasyon tekniği geliştirildi.
Batı dünyasında meditasyon filozofların konusu olmuştur. Özellikle Schopenhauer ve Volteire meditasyon üzerine çalışmalar ortaya koymuşlardır. 19. YY sonlarında kültür turizminin gelişmesi ile beraber daha çok yayıldı. Hatta Batı temelli meditasyon teknikleri ortaya çıktı. Yoga okulları ile beraber Batı’da gittikçe ilgi gören meditasyon; aranılan dinginliğin çıkış yolu olarak oldukça ilgi gördü.
Palo Santo ve Ağaç Tütsüler Nasıl Yakılır? Yazımızı da okumak ister misiniz? Meditasyon yaparken hoş kokular size ve ruhunuza iyi gelecek!
Meditasyon Çeşitleri
Meditasyon yapmanın tek bir kuralı olmamasına karşın geliştirilen tekniklerle pratiğinizin etkinliği arttırabilir ve kendinize en uygun yolu seçebilirsiniz. En yaygın meditasyon tekniklerinden bazıları ise şöyledir:
Farkındalık Meditasyonu
Kaynağı Budist Vipassana olan bu meditasyon türünün üç aşaması vardır.
- Hislerinizi ve içinizden geçen düşünceleri önyargısız olarak takip etmek,
- Yine aynı şekilde hislerinizin ve içinizden geçen düşüncelerin çıktığı noktayı sorgulamamak,
- Bu döngüyü devam ettirmek üzerine kuruludur.
Farkındalığa ulaşmak için çaba değil çabasızlık düsturu daha önemlidir. Sorgulamaları ve soruları bir kenara bırakarak kendi tamamen kendi benliğinize yoğunlaşarak meditasyonun amacını gerçekleştirmiş olursunuz.
Bu tekniği uygulamak için; omurgayı düz tutmak yani dik oturmak gerekir. Ayrıca Farkındalık Meditasyonu yapmak için günlük hayatımızın herhangi bir yerini veya zamanını seçmeniz gerekmez. Bu sebeple yaşantınıza entegre etmeniz oldukça kolay olacaktır.
Kundalini Meditasyonu
Kundalini kelimesi Sanskritçe’de “kendi etrafında dönmüş yılan” anlamına gelmektedir. Bu da kundalini enerjisinin görselleştirilmesine yapılmış bir atıftır. Kundalini enerjisi, kuyruk sokumunda ya da kuyruk sokumunun dört parmak üzerinde olduğuna inanılan kök çakradır. Meditasyon pratiği ile bu çakranın açılması amaçlanır. Bu çakranın açılması farkındalığı arttırır. Kundalini Meditasyonu yoganın bir parçasıdır. Zihin ve beden birlikteliğini amaçlar, güçlü öğretisi sayesinde günlük beş dakikanızı ayırmanız bile etkinliğini ortaya çıkartmış olacaktır.
Kundalini öğretisinin tam bilinmemekle beraber kökeninin MÖ 1000 olduğu düşünülüyor. Fakat 1960’lı yıllara kadar Hindistan dışında popüler değildi. Yogi Bhajan sayesinde önce Amerika’da tanıtıldı, ardından dünyaya yayılarak bilinirliği arttı. Pratiğin faydaları arasında konsantrasyonun ve yaratıcılığın artması, kaygının ve stresin azalması, uyku problemlerinin çözülmesi ve doğru nefes ile akciğer kapasitesinin artması vardır.
Transandantal Meditasyon
Transandantal Meditasyon, her zaman içimizde bulunan iç huzura ulaşmayı amaçlar. Zihin hep düşünür. Her zaman yapmamız ya da düşünmemiz gereken bir mesele vardır. Şu an bile bu satırları okurken bir yandan aklınızdan sayısız şey geçiyor olabilir. Transandantal Meditasyon ile bu düşünce kalabalığından sıyrılabilir ve halihazırda içimizde bulunan huzur ve dinginliğe ulaşabiliriz. Tekniği uygularken beyinin derin bir uykudan bile fazla gevşeme yaşadığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
1950’li yıllarda Hindistan’da Yogi Maharishi Mahesh tarafından uygulanmaya başlanmış ve yıllar boyunca eğitim verdiği binlerce kişi sayesinde yayılmaya başlanmıştır. Fakat popüler olmasının en önemli sebebi ünlüler dünyasında duyulmasıdır. Transandantal Meditasyonu istisnasız herkes uygulayabilir ve sade bir uygulama metodu olduğu için çabasız bir şekilde etkilerini görmeye başlayabilirsiniz. Pratik için sadece gün içerisinde ikiye ayrılmış olarak yirmişer dakikaya ihtiyacınız vardır. Oturabileceğiniz her yerde uygulayabilirsiniz. Belirlenen bir mantra ile uygulanır. Transandantal Meditasyon’un stresi azalttığı yorgunluk ve anksiyeteye iyi geldiği kanıtlanmıştır.
Evinizde veya ofisinizde Adaçayı Tütsü Yakmanın 25 Mucizesini Keşfetmek İster Misiniz? Adaçayı Tütsü ortamdaki negatif enerjiyi temizleyerek, meditasyon öncesinde ve sonrasında size ve ruhunuza iyi gelecek!
Meditasyon ve Mantra İlişkisi
Mantra Sanskritçe’de “man” yani düşünme kelimesinden türemiştir. Mantralar meditasyon pratiğine odaklanmamızı sağlayan; sürekli tekrar eden bir döngüde söylenen harf, kelime ya da cümle bütünleridir.
Mantra, 3000 yıl önce Hindistan’da Vedik Dönem ile ortaya çıkmıştır. Kelimelerin titreşimi ve frekansı yapılan pratiği olumlu yönde etkiler. Meditasyon sırasında dikkatimizin dağılmasını önlemeye yardımcı olur.
Sizi huzura ve dinginliğe yaklaştıracak bir, harf kelime ya da söz dizisiniz oluşturabileceğiniz gibi yüzyıllardır ortak olarak kullanılan ve şifasına inanılan mantraları seçebilirsiniz. Birkaç örnek vermek gerekirse;
- Om: Evrenin sesi olarak kabul edilir. En çok bilinen ve kullanılan mantralardır.
- Om Namah Shivaya: Mantranın hecelerinin toprak, su, ateş, hava ve boşluk olan evrenin beş elementine karşılık geldiği söylenir.
- Om Mani Padme Hum: Bütün canlılara duyulan şefkati dile getirir.